Nezakonita destilacija odvijala se na mjestu u slikovitom zaljevu Lagavulin od sredine 1700-ih, ali je farmer John Johnston bio taj koji je legalno osnovao Lagavulin 1816. Nalazi se na južnoj obali Islaya (točno između Laphroaig i Ardbeg destilerija i kratke udaljenosti iz Port Ellena), destilerija savršeno iskorištava prednosti svog obalnog položaja, dopuštajući morskom zraku da djeluje svojom čarolijom na duh dok počiva u bačvama.Godinu dana kasnije Lagavulin je dobio novog susjeda kada je Archibald Campbell izgradio malu destileriju u susjedstvu za koju se vjeruje da je nosila ime Ardmore (ne treba je brkati s destilerijom Ardmore u Highlandsu koja i danas radi). Ardmore je zatvorio radnju 1821., a 1825. Johnston ju je preuzeo u nastojanju da poveća proizvodnju Lagavulina, dvije destilerije koje rade jedna uz drugu i nazivaju se Lagavulin 1 i Lagavulin 2.Nakon Johnsonove smrti 1836. izašlo je na vidjelo da su mnoge Ardmoreove zgrade bile navedene kao da pripadaju lairdu Walteru Fredericku Campbellu. Ardmore i Lagavulin kupio je Alexander Graham, trgovac žestokim alkoholnim pićima sa sjedištem u Glasgowu i konačno ih spojio u jednu. Graham je vodio destileriju do 1852., kada je vladavinu prenio na svog sina, Johna Crawforda Grahama. Naposljetku, zakup destilerije i farme promijenio je vlasnika 1862., a tada ju je preuzeo James L Mackie & Co, tvrtka koju je osnovao mješač viskija James Mackie u partnerstvu s preživjelim članom obitelji Graham, kapetanom Grahamom. Pod ovim novim upravljanjem, destilerija je dobila prijeko potrebnu preobrazbu, a uskoro je Jamesov nećak Peter J. Mackie počeo posjećivati ​​Islay kako bi počeo učiti umjetnost proizvodnje viskija.

Prikazuje se jedan rezultat

LAGAVULIN 16 YO

161,03 
Cijenjen od poznavatelja i stručnjaka, Lagavulin je poznat kao "kralj Islaya". To je 'esencijalni' škotski viski koji svaki znalac ili entuzijast mora imati u svojoj kolekciji; jedan od svjetski omiljenih malt viskija. Odležao u hrastovim bačvama najmanje 16 godina, ovaj vrlo traženi Single Malt ima snažan okus treseta i dima koji je tipičan za južni otok Islay, a istovremeno nudi bogatstvo i suhoću koja ga pretvara u doista zanimljivo piće