Od malog podruma za vinokušnju koji su posjećivali malobrojni turisti, «PODRUM MATUŠKO» u Potomju prerasta u jedan od najvećih i najpoznatijih odredišta vinoljubaca iz cijelog svijeta u kojem vinski stručnjak ing. Mato Violić Matuško prezentira i nudi vrhunska autohtona vina pelješkog kraja i Dubrovačko neretvanske županije. Posjet toj vinariji ostaje trajni doživljaj koji se kasnije sa svakom čašom Matuškovih vina ponovo i ugodno vraća. Njihove vinograde, kao i vinariju, moguće je pronaći na suncem okupanim padinama Pelješca, točnije u Potomju. Malo mjesto velike vinogradarske i vinarske kulture i tradicije njihov je dom, ali i dom njihovog Plavca.

Prikazuje se svih 7 rezultata

MATUŠKO DINGAČ

20,00 
Matuško Dingač je osnovna linija Matuškovih vina s položaja Dingač, no to ne bi smjelo zavarati. Ovo je vino osvojilo visokih 92 boda od časopisa Falstaff i ocjenjeno je kao najbolji omjer cijene i kvalitete za ovaj prestižni pelješki položaj. Ovisno o berbi nekad se njeguje i duže od godine u bačvama, a jedna je godina minimum. Visoke zrelosti i koncentriranih voćnih aroma, ovo je vrlo dobar predstavnik starinski raskošnog plavca malog.

MATUŠKO DINGAČ ROYAL BARRIQUE

61,83 
Dingač, najbolja pozicija u svijetu za Plavac mali u kombinaciji s probranom berbom tvori Dingač Royal, vrhunsko suho vino. Dingač je kralj dalmatinskih vina koji se može svrstati u red najboljih svjetskih vina. Vrlo je stroga selekcija grožđa koje može ići pod etiketu Royal. Nakon njegovanja u hrastovim bačvama koje traje do tri godine, vino ima veliki potencijal odležavanja. Ovaj je Dingač neobičan i interesantan po tome što je polusladak, no ne doživljava ga se kao desertno vino kada ga pijete. Čak i među vinima punog tijela, ovaj bi Dingač bio u samom vrhu, gust, koncetriran, visokih ekstrakata, vrlo visokih tanina od kojih je već pomalo puderast u ustima, on je naprosto raskošan. Na nepcu su slatki začini, suhe šljive, zrelo voće, džem, duhan, slatko od višanja. Završetak je dug

MATUŠKO GRK

20,38 
Matuškov Grk je vrlo elegantno vino, bogatog i zaokruženog okusa i notom gorčine u završetku. U ustima mekano i slasno, s dosta izraženom svježinom koja poziva na čašu više. Usprkos dosta viskom alkoholu, vino je lijepo uravnoteženo te prožeto aromama smokve, citrusa te makije.

MATUŠKO POŠIP

11,01 
Suho bijelo vino sorte pošip vinarije Matuško blijedo je zlatne boje. Krasi ga karakterističan sortni miris s primjesama meda na koje se nadovezuju arome bazge i tropskog voća. Osrednje izražene kiseline na paleti čine ga pitkim i doprinose svježini.

MATUŠKO POSTUP

14,13 
Iako susjedni položaji, Postupu se nerijetko tepa kao mlađem bratu slavnog Dingača što se često neopravdano poistovjećuje sa inferiornijom kvalitetom. Obitelj Matuško se kroz stoljeća uspješno bavi vinogradarstvom i vinarstvom a o istinskoj predanosti viziji svjedoči i novi podrum sagrađen po uzoru na francuske chateaux-e. Samo vino je tamne ljubičasto crvene boje s modrim refleksima. U nosu je evidentna tipična prašnjavost plavca malog upotpunjena notama grožđica i mediteranskog bilja. U ustima je ugodne trpkosti i solidne trajnosti.

MATUŠKO RESERVA

32,88 
Vrlo koncentriran, zreo, odležani plavac. Vino punoga tijela dodatno zaokruženo neprovrelim šećerima i slatkozačinskim notama hrasta. Ovaj plavac mali dolazi s položaja gdje propisno sazrije, gdje njegovi tanini mogu smekšati i gdje može razviti punoću voćnih aroma. Za ovu je etiketu selekcija grožđa nešto stroža, a njegovu kvalitetu mogu potvrditi brojne nagrade koje je vino osvojilo.

MATUŠKO SUPERIOR

145,38 
Matuško Superior Cuvee jedno od najinteresantnijih hrvatskih vina koje ćete imati priliku kušati. Riječ je o izbornoj berbi bobica plavca malog iz biranih vinograda na padinama Dingač i Postup. Naziv Cuvee ovo vino ne nosi zbog kupaže različitih sorti već zbog kupaže plavca malog dobivenog iz dva čuvena vinogradna područja Dingač i Postup. Superior Cuvee je bogato, raskošno, puno, plemenito, polusuho vino odnjegovano u hrastovim bačvama u njemu prevladavaju džemaste note bobičastog, šumskog, suhog voća.