Objave

Što je viski, koje su vrste i kako se pije?

sto-je-viski-kako-se-proizvodi-koje-su-vrste

Viski je jedno od najpopularnijih žestokih pića na svijetu – aromatična “voda života” uživa se čisto, s ledom, ili u koktelima.

Koliko je viski popularan među svim klasama u društvu govori podatak da je čak i  Beyoncé lansirala svoj SirDavis viski u suradnji s Moët Hennessy.

Najveću uvoznici viskija su Kina, Njemačka, Singapur, Francuska i SAD. S druge strane, najveći izvoznici su Velika Britanija, SAD, Republika Irska, Japan i Francuska.

Cijene koje postižu pojedine boce viskija su za većinu ljudi astronomske. Primjerice, Glenlivet je za svoju 200-tu godišnjicu postojanja prodao bocu viskija po cijeni od $67,551.48. A najskuplji viski ikad prodan je Macallan 1926 i koštao je  $2.7 milijuna. 

Ako ste se do sada susretali s viskijem primijetili ste zasigurno dvije različite verzije pravopisa: whisky i whiskey. Radi se o istoj vrsti pića, ali razlika u pisanju uglavnom je geografska.

Whisky ili Whiskey?

Tradicionalno, “whisky” (bez slova e) koristi se za škotske, kanadske i japanske proizvode, dok se “whiskey” (s e) piše za irske i američke viskije.

Ta razlika vuče korijen iz gaelskog izraza “uisge beatha” (voda života) – škotska i irska verzija riječi razvile su se različito, pa otud i različita slova.

Danas je to više stvar konvencije: npr. u SAD-u se češće koristi whiskey (iako zakon dopušta i whisky), dok Japanci slijede škotsku tradiciju i pišu whisky.

Što je zapravo viski? U osnovi, viski je destilirano alkoholno piće dobiveno od fermentirane kaše žitarica koje zatim godinama sazrijeva u drvenim (najčešće hrastovim) bačvama.

Različite žitarice mogu se koristiti – najčešće ječam, kukuruz, raž ili pšenica – ovisno o tipu viskija i tradiciji.

Nakon fermentacije, dobiveni alkohol (tzv. “new make spirit”) mora odležati određeno vrijeme u bačvi (minimalno 3 godine za škotski i irski viski) gdje poprima karakterističnu zlatno-jantarnu boju i bogate arome drva. 

Rezultat je kompleksno piće čiji profil okusa ovisi o mnogim faktorima: vrsti žitarica, načinu destilacije, tipu bačve i duljini sazrijevanja.

Vrste viskija u svijetu

Iako svi viskiji dijele sličan postupak proizvodnje, postoje značajne razlike među vrstama viskija ovisno o zemlji podrijetla i korištenim sastojcima.

U nastavku donosimo pregled najpoznatijih stilova: škotski, irski, američki i japanski viski, uz napomenu o pojmovima single malt (viski od jedne destilerije, isključivo od slada ječma) i blended (miješani viski iz više destilerija i/ili vrsta žitarica).

Škotski viski (Scotch whisky)

Škotska je tradicionalno “mekka” viskija – ovdje je nastao škotski whisky i strogo je definiran propisima.

Da bi se nešto zvalo škotski viski, mora biti proizvedeno u Škotskoj od ječmenog slada (ili drugih žitarica za grain whisky) i odležati u hrastovim bačvama najmanje 3 godine.

Škotski viskiji obično se pišu bez slova e kao “whisky”. Postoje dvije glavne kategorije: single malt (jednosladni viski iz jedne destilerije, 100% sladni ječam) i blended Scotch (mješavina raznih sladnih i žitnih viskija).

Single malt viskiji, poput slavnog Lagavulin 16 godina, cijenjeni su zbog čistog karaktera destilerije – primjerice, Lagavulin 16 YO smatra se jednim od najboljih klasičnih škotskih maltova prepoznatljiv po intenzivnom dimnom okusu treseta. 

S druge strane, blendovi poput Ballantine’s Finest (prikazan na slici) ili Johnnie Walker kombiniraju destilate iz više destilerija kako bi se postigao konzistentan profil okusa.

Škotski viski može uvelike varirati u aromama ovisno o regiji: npr. viskiji s otoka Islay (poput Lagavulina ili Ardbega) slove za jako tresetne i zadimljene, dok su viskiji iz regije Speyside (npr. Glenfiddich, The Macallan) suptilnije voćni i slatkasti. 

Monkey Shoulder viski je zanimljiv moderni škotski blend – to je blended malt sastavljen od tri speyside single malta (iz destilerija Balvenie, Glenfiddich i Kininvie) umjesto mješavine sa žitnim viskijem.

Monkey Shoulder odlikuje glatki, sladni okus s notama vanilije i naranče, a toliko je postao popularan da je treći najprodavaniji škotski viski brend na svijetu, odmah iza Johnnie Walkera i Macallana​.

Irski viski (Irish whiskey)

Irska ima jednu od najstarijih tradicija proizvodnje viskija – riječ whiskey zapravo je nastala u Irskoj. Irski viski obično se piše s e („whiskey“) i poznat je po tome da je često trostruko destiliran, što mu daje osobitu mekoću.

Za razliku od škotskog, kod irskog viskija slad ječma se tradicionalno ne suši na dimu treseta, pa irski viskiji najčešće nisu dimni nego su blaži, s naglašenim notama žitarica i voća. Jedan od najpoznatijih brendova svakako je Jameson, simbol irskog viskija.

Klasični Jameson whiskey proizvodi se od mješavine sladnog i nesladnog ječma, trostruko je destiliran u bakrenim kotlovima i odležava najmanje 4 godine.

Zahvaljujući toj trostrukoj destilaciji, Jameson ima iznimno nježan i pitak okus. U njemu se mogu osjetiti note vanilije, začina i orašastih plodova, uz blagu aromu hrastovine iz bačve​.

Jameson je danas globalno toliko popularan da je postao sinonim za irski viski, a postoji i niz varijanti – npr. Jameson Caskmates Stout Edition, koji dozrijeva u bačvama piva stout te dobiva primjese okusa lješnjaka, kakaa i karamele.

Zanimljivo je da je ta posebna edicija i cjenovno pristupačna (oko 28,79 € za bocu u maloprodaji), što je čini izvrsnim izborom za poklon ili kućnu kolekciju.

Naravno, Jameson nije jedini – irski viski doživljava preporod, pa su tu i druge destilerije kao što su Bushmills, Tullamore Dew, Teeling i dr. Irski viskiji odlični su za one koji preferiraju manje zadimljene i glađe okuse. Često se konzumiraju čisti ili s malo leda, a zbog svoje glatkoće omiljeni su i u koktelima (poput Irish Coffee).

Američki viski (bourbon, Tennessee i dr.)

Sjedinjene Države razvile su vlastitu tradiciju viskija, ponajviše kroz bourbon i Tennessee whiskey. Glavna žitarica ovdje je kukuruz.

Da bi se neki viski nazivao bourbon, mora ispuniti nekoliko strogih kriterija: 

  • proizvodnja u SAD-u (najpoznatije u Kentuckyju), 
  • najmanje 51% kukuruza u sastavu, 
  • odležavanje u novim paljenim hrastovim bačvama
  • destilacija do max 80% alkohola i punjenje u bocu s najmanje 40% alc.

Bourboni su zbog visokog udjela kukuruza obično slađeg, punog okusa s notama vanilije, karamela i hrasta. Primjeri poznatih bourbon brendova su Jim Beam, Maker’s Mark, Wild Turkey i Four Roses (koji ima i varijante Single Barrel, Small Batch i dr.).

Posebna kategorija je Tennessee whiskey, čiji je najznamenitiji predstavnik Jack Daniel’s. Iako po sastavu zadovoljava kriterije bourbona, Jack Daniel’s inzistira na nazivu Tennessee whiskey – što je zapravo bourbon uz dodatni korak filtracije kroz ugljen.

Odmah nakon destilacije, Jack Daniel’s prolazi tzv. Lincoln County proces: kap po kap novo destilirani viski cijedi se kroz debeli sloj ugljena od šećernog javora oko 3 metra visine, i to tijekom 3 do 5 dana.

Ova polagana filtracija kroz drveni ugljen uklanja nečistoće i omekšava destilat, dajući Jack Daniel’su njegov prepoznatljivo glatki karakter prije starenja u bačvi. Nakon toga, viski odležava u ručno izrađenim ugljenom paljenim bačvama, što mu dodaje arome karamele i tosta.

Jack Daniel’s viski (Old No.7) danas je legenda – ne samo zbog okusa, već i komercijalno: to je najprodavaniji američki viski na svijetu.

Zanimljivo, premda tehnički spada u bourbone, Jack se uvijek brendira kao Tennessee whiskey, njegujući tu posebnost.

Osim standardnog crnog labela, tu su i premium varijante poput Gentleman Jack (dodatno filtriran dvaput kroz ugljen) i Single Barrel edicije.

Američki viski obuhvaća i rye whiskey (raženi viski, s min. 51% raži u sastavu) koji ima pikantniji, suši okus te corn whiskey (sa vrlo visokim udjelom kukuruza, koji se čak ne mora odležavati).

No, bourbon drži glavnu riječ – slavan po bogatim, slatkastim notama i neizostavan u koktelima poput Old Fashioneda ili Mint Julepa.

Za ilustraciju razlike: jedan tipičan Kentucky bourbon, recimo Maker’s Mark, dat će vaniliju i karamel, dok će jedan rye whiskey poput Sazerac Rye biti začinskiji, papreniji na nepcu.

Japanski viski

I Japan se posljednjih desetljeća upisao zlatnim slovima na kartu viskija. Japanski viski započeo je početkom 20. stoljeća kada su pioniri poput Masatake Taketsurua učili zanat u Škotskoj – stoga ne čudi da je stil japanskog viskija uglavnom nalik škotskom whiskyju.

Prvi japanski viski destiliran je 1923. u destileriji Suntory Yamazaki pokraj Osake.

Danas Japan ima nekoliko vrhunskih destilerija: Yamazaki, Hakushu i Chita (Suntory), Yoichi i Miyagikyo (Nikka), te novije craft destilerije (Chichibu, Mars i dr.). 

Japanski viskiji najčešće su single malt i blended viskiji rađeni od ječmenog slada, vrlo slični škotskima po postupku (neki čak uvoze škotski ječam i koriste treset). Međutim, proslavili su se izuzetnom kvalitetom i preciznošću – toliko da su počeli osvajati prestižne svjetske nagrade. 

Primjerice, Yamazaki Single Malt Sherry Cask 2013 osvojio je titulu najboljeg viskija na svijetu u Jim Murray’s Whisky Bible 2015 (ocjena 97.5/100), što je odjeknulo u svijetu jer te godine nijedan škotski ili irski viski nije ušao ni u prvih pet! 

Time je japanski viski skrenuo pažnju ljubitelja na sebe – pokazavši da i izvan tradicionalnih zemalja mogu doći spektakularni viskiji.

Općenito, japanski viski karakterizira elegancija i uravnoteženost okusa. Često se opisuju kao kombinacija najbolje od škotskih tradicija s japanskom posvećenošću savršenstvu. 

Naći ćete harmoniju blagih dimnih nota, cvjetnih i voćnih aroma te profinjene slatkoće. 

Brendovi Suntory Hibiki (blended viski, prepoznatljiv po raskošnom pakiranju i blendu maltova i grain viskija različitih starosti) i Nikka Taketsuru (vatted malt) osvojili su srca mnogih znalaca. 

Treba spomenuti i da zbog globalne potražnje neke japanske destilerije više ne stavljaju oznake starosti na boce (NAS – No Age Statement), jer zalihe odležanih viskija brzo rasprodaju. 

Ako želite isprobati japanski viski, popularni izbori su Yamazaki 12 YO, Hibiki Harmony, Nikka From the Barrel ili Hakushu Distiller’s Reserve

Cjenovno znaju biti skuplji zbog ograničenih količina, ali iskustvo kušanja dobro odrađenog japanskog “whiskija” za mnoge je vrijedno toga.

Čaše za viski i kako poslužiti

Uživanje u viskiju nije samo o samom piću – nešto doprinosi i način posluživanja, ponajprije izbor čaše. Tradicionalno, viski se posluživao u niskoj širokoj čaši debljeg stakla (tzv. old fashioned čaša ili whiskey tumbler), često s nekoliko kockica leda – slika koju svi prepoznajemo. 

Takve viski čaše idealne su za opušteno pijuckanje ili za koktele na bazi viskija (poput spomenutog Old Fashioneda ili Whiskey Soura).

U njih stanu i veće kocke ili sferni led, a imaju ugodnu težinu u ruci. Međutim, istinski zaljubljenici u viski s vremenom su razvili posebne čaše za kušanje viskija.

Najpoznatija je Glencairn čaša – niska tulipan oblik čaše na kratkoj nožici, zapremine oko 150–200 ml. Glencairn je dizajniran tako da se vrhom sužava, što koncentrira aromu i usmjerava je prema nosu. 

Ako želite iz viskija izvući maksimum mirisa (tzv. nosing), ovakva čaša čini veliku razliku – u širokoj čaši arome će se više “izgubiti” u zraku, dok tulipan oblik lijevkasto skuplja mirisne molekule. Naravno, to znači i da će alkoholni “finiš” biti intenzivniji u nosu, pa ovakvo kušanje nekima može djelovati jače.

Kako god, vrijedi eksperimentirati. Setovi čaša za viski često se prodaju kao poklon-pakiranja – npr. dvije kristalne čaše u paketu s bocom viskija. 

Za prigodno kušanje u društvu, možete imati nekoliko vrsta čaša: rock glass za ležerno piće s ledom i jednu Glencairn ili sličnu nosing čašu kada želite detaljnije proučiti mirise. 

U konačnici, nema “pogrešne” čaše – bitno je da vama odgovara način na koji pijete. Ako volite rashladiti viski, osim leda možete koristiti i “whiskey stones” – ohlađeni kameni oblutci ili metalne kockice koje će ohladiti piće bez razrjeđivanja. 

Ipak, mnogi puristi preferiraju par kapi vode umjesto leda, kako bi se viski malo otvorio u čaši.

Još jedan savjet: za ozbiljnije kušanje (degustaciju), natočite manju količinu viskija i pustite ga par minuta da “diše” u čaši.

Promućkajte lagano, pomirišite nekoliko puta (ne preduboko da vas alkohol ne “opeče” u nosnicama) i zatim otpijte mali gutljaj. Primijetit ćete kako se arome mijenjaju s vremenom.

Viskiji višeg postotka alkohola (npr. cask strength punjenja od 50-60% alc) gotovo uvijek će profitirati od par kapi vode u čaši – voda pomaže otpustiti dodatne mirisne molekule i ublažiti oštrinu alkohola, pa ćete osjetiti slojevitije okuse.

Za kraj…

Bez obzira na vrstu viskija, važno je konzumirati viski na način koji vam najviše odgovara. Bilo da ga pijete čistog, s dodatkom vode ili leda, kako biste u potpunosti uživali u njegovim jedinstvenim aromama i ukusima. Možda volite uživati viski s kockicom čokolade ili obiljenom cigarom, izbora imate i previše, pogotovo ako ste novi u svijetu viskija.

Ako vas zanima kako se proizvodi viski i od čega se pravi, više možete saznati u našem novom blog članku o proizvodnji viskija.