Klasici među koktelima – najpoznatiji kokteli

Koktel zaljubljenici diljem svijeta obožavaju klasike koji su se s vremenom proslavili svojom jednostavnošću, osvježavajućom aromom i zanimljivim pričama.
U nastavku donosimo vodič kroz najpoznatije koktele, njihove sastojke, recepte i zanimljivosti. S praktičnim uputama za pripremu ovih najpoznatijih koktela široj populaciji. Koktelski klasici:
Caipirinha koktel

Caipirinha je nacionalni koktel Brazila, porijeklom iz savezne države São Paulo. Temelji se na Cachaça-i (rum od šećerne trske), limeti, šećeru i ledu.
Priprema se tako da se limeta nareže na komade, a zatim s malo šećera lagano zdrobi (muddle) da pusti sok i ulja. Zatim se ulije cachaça i doda zdrobljeni led. Koktel se promiješa s pomoću barske žlice i poslužuje u visokoj čaši, obično ukrašen kriškom limete.
Sastojci:
- 50 ml Cachaça (brazilski rum)
- 1 svježa limeta (isjeckana na komadiće)
- 2 žličice bijelog šećera
- drobljeni led
Priprema:
- Limetu narežite na kriške i stavite u čašu, dodajte šećer.
- Uz pomoć muddlera lagano zgnječite limetu sa šećerom kako biste dobili sok.
- Čašu napunite zdrobljenim ledom, ulijte cachaçu i sve dobro promiješajte.
- Ukrasite kriškom limete i poslužite odmah.
Caipirinha se često naziva i “brazilski nacionalni koktel”. Jednostavna je, ali zbog korištenja cachaće ima jači okus od ostalih voćnih koktela. Tradicionalno se pije bez dodatne gazirane vode ili metvice, što je razlikuje od sličnih koktela (npr. mojita). U Brazilu je vrlo popularna, a mnogi je smatraju ponosom brazilske koktel-kulture.
Mojito koktel

Mojito je klasični kubanski koktel osvježavajućeg okusa. Sastoji se od pet osnovnih sastojaka: bijelog ruma, svježe cijeđenog soka limete, šećera (ili sirupa od šećerne trske), gazirane vode i listova metvice.
Biljni miris metvice i kiselkasti okus limete nadopunjuju slatkoću šećera, stvarajući osvježavajući ljetni napitak.
Sastojci:
- 50 ml rum
- 2 žličice bijelog šećera ili 20 ml sirupa od šećerne trske
- sok od limete
- 6 do 8 svježih listova metvice
- gazirana voda (soda)
- zdrobljeni led
Priprema:
- U visoku čašu stavite limetin sok, šećer (ili sirup) i listove metvice. Lagano ih zgnječite muddlerom kako biste pustili aromatična ulja. Pazite da listove ne trgate, nego samo pritisnete.
- Dodajte zdrobljeni led do vrha čaše i ulijte rum.
- Lagano promiješajte da se šećer otopi i metvica digne s dna.
- Dolijte gaziranu vodu do vrha i još jednom lagano promiješajte.
- Ukrasite grančicom metvice i kriškom limete.
Mojito je u Kubi poznat kao „punch“ za osvježenje od tropske vrućine. Priča kaže da je sličan napitak postojao već u 16. stoljeću kao lijek protiv skorbuta i groznice, no današnji naziv “Mojito” pojavljuje se kasnije. Postao je vrlo popularan diljem svijeta, a neki ga povezuju i s jednim od omiljenih pića Ernesta Hemingwaya.
U 2016. godini, istraživanje je pokazalo da je mojito najpopularniji koktel u Velikoj Britaniji i Francuskoj, zahvaljujući osvježavajućem spoju metvice i limete.
Mojito i Caipirinha, sličnosti i razlike
Iako su mojito i caipirinha slični po postojanju limete i šećera kao glavnih okusa, razlikuju se u nekoliko ključnih sastojaka i stilu pripreme:
Caipirinha se radi s Cachaçaom (destilatom od šećerne trske), dok mojito koristi bijeli rum. Mojito sadrži svježu metvicu i gaziranu vodu, što mu daje osvježavajući aromatični i pjenušavi efekt. Caipirinha pak nema metvice ni vode. U njoj se ističe samo voćno-kisela nota limete i slatkoća šećera. Mojito je laganiji, svježiji i s metvicom, dok je caipirinha malo žešća i kiselija, s jačim okusom alkohola (Cachaça) i limete.
Oba koktela su osvježavajuća, no za pravu Brazil vs Kuba atmosferu, Caipirinhа je “brazilski odgovor na mojito” (mnogima intenzivnija), dok je mojito “kubanski klasik s okusom metvice”
Manhattan koktel

Manhattan je sofisticirani koktel porijeklom iz New Yorka, napravljen od viskija, slatkog crvenog vermuta i nekoliko kapi Angostura bittera. Iako je tradicionalni viski za Manhattan raženi (rye), često se koristi i bourbon ili drugi američki viskiji. Klasična mješavina iznosi 2:1 (viski prema vermutu), uz kapljicu bittera. Koktel se obično poslužuje ohlađen, bez leda, u martini čaši ukrašen trešnjom.
Sastojci:
- 50 ml rye viski ili bourbon
- 20 ml slatkog crvenog vermuta
- 2 kapi Angostura bitter
Priprema:
- U shaker za koktele stavite nekoliko kockica leda, ulijte viski, vermut i bitter.
- Dobro promiješajte (stir) kako bi se sastojci ohladili.
- Procijedite u ohlađenu koktel čašu (cocktail glass) bez leda.
- Ukrasite maraschino trešnjom ili kriškom naranče.
Manhattan je nazvan po istoimenoj četvrti na Manhattanu, gdje je navodno i nastao krajem 19. stoljeća. Legendа kaže da ga je za svečanu večeru 1870-ih izmislila barmenica Jenny (dakle Lady Randolph Churchill) u klubu Manhattan Club u New Yorku.
Bilo kako bilo, ovaj koktel ostat će zapamćen kao jedan od šest osnovnih viski koktela i klasik koktel-umjetnosti.
Sex on the Beach koktel

Sex on the Beach je popularni koktel sladunjavog i osvježavajućeg okusa, nastao krajem 20. stoljeća. Glavni sastojci su vodka, peach schnapps (liker od breskve), svježi sok od naranče i sok od brusnice. Ovaj koktel obično ima crvenkasto-narančastu boju i poslužuje se u visokoj čaši punoj leda, ukrašen kriškom naranče.
Sastojci:
- 40 ml vodke
- 40 ml soka od naranče
- 40 ml soka od brusnice (cranberry)
Priprema:
- U visoku čašu (highball) s ledom ulijte vodku i peach schnapps.
- Dolijte sok od naranče i sok od brusnice do vrha čaše.
- Lagano promiješajte i ukrasite kriškom naranče.
Sex on the Beach (nazivaju i samo “Sex”) postao je hit 1980-ih na Floridi i često se svrstava među tzv. “klasične IBA koktele”. Tvrdi se da je kreiran kako bi odgovarao trendu zabavnih naziva koktela. Osim standardnog recepta, postoje i varijante s crnim likerom Crème de cassis ili bez narančinog soka, ali originalni recept ostaje najpoznatiji.
Blue Lagoon koktel

Blue Lagoon je osvježavajući koktel upečatljive plave boje. Osnovni sastojci su vodka, Blue Curaçao (liker od kore Laraha gorke naranče) i limunada (ili gazirana limunada).
U osnovi, pomiješaju se oštrina vodke, citrusna kiselost limunade i slatkasto-gorki okus plave boje Curaçao likera što koktelu daje tropski šarm.
Sastojci:
- 45 ml vodka
- 30 ml Blue Curaçao likera
- 120 ml limunade ili gaziranog soka od limuna
- Led (kockice)
Priprema:
- U shaker stavite led, ulijte vodku, Blue Curaçao i limunadu.
- Dobro protresite da se sastojci ohlade i pomiješaju.
- Procijedite u visoku čašu (hurricane glass) s dodatnim ledom.
- Ukrasite kriškom limuna i trešnjom.
Blue Lagoon se prvi put pripremao vjerojatno u pariškom baru Harry’s New York Bar oko 1960-ii. Zanimljivo je da je stvaranje plave boje koktela svjesno izabrano da asocira na karipsko more. U svakom slučaju, spoj jednostavnih sastojaka daje efektan, slatko-kiselkasti okus i osvježavajući doživljaj. Nakon objave istoimenog filma 1980., ovaj koktel je dodatno stekao popularnost među ljubiteljima retro koktela.
Margarita koktel

Margarita je jedan od najpoznatijih svjetskih koktela, čija je baza tequila. Klasični recept sadrži tequilu, triple sec (narančasti liker poput Cointreaua) i svježi sok limete. Koktel se obično poslužuje u specijalnoj margarita čaši, s rubom čaše namočenim u sol (što stvara karakterističan slano-slatki kontrast). Serviranje može biti na ledu (rocks), „straight up“ ili čak smrznuto (blendano).
Ovaj koktel može sadržavati i malo sirupa ako treba dodatnu slatkoću. Sastojci se energično shakeaju s ledom i zatim procijede u hladnu čašu.
Sastojci:
- 50 ml tequila (100% agava)
- 20 ml triple seca
- 15 ml svježe cijeđenog soka limete
- Sitna sol za rub čaše (po želji)
Priprema:
- Gornji rub čaše za Margaritu navlažite limetom i umačite u tanjur soli.
- U shaker s ledom stavite tequilu, triple sec i limetin sok.
- Protresite i procijedite u pripremljenu čašu s ledom.
- Ukrasite kriškom limete ili listićem mente.
Zanimljivo je da Margarita ima više legendi o nastanku – pripisuje se različitim bartenderima i slučajnostima iz 1930-ih i 1940-ih, ali nitko nije službeno potvrdio točan izum. Ono što je jasno, Margarita je vrlo popularna – često se navodi kao najpopularniji koktel na bazi tekile i jedan od najpopularnijih koktela općenito u svijetu.
To potvrđuje činjenica da uz margaritu imamo i brojne varijante (voćne margarete, smrznute, s različitim likerima), no klasična verzija ostaje svevremenski hit.
Negroni koktel

Negroni je talijanski koktel poznat po svom gorkasto-slatkom profilu i duboko crvenoj boji. Sastoji se od jednakih dijelova gina, slatkog crvenog vermuta (vermoutha) i Camparija. Uobičajena priprema je „build“ – sastojci se izravno uliju u nižu čašu s ledom i lagano promiješaju, te ukrase kriškom ili koricom naranče.
Sastojci:
- 30 ml gin
- 30 ml slatkog crvenog vermuta (Matini Rosso)
- 30 ml Campari liker
Priprema:
- U nisku čašu (old fashioned glass) stavite nekoliko kockica leda ili jednu veliku.
- Ulijte gin, vermut i Campari.
- Lagano promiješajte sastojke.
- Ukrasite kriškom naranče ili običnim narančinim twistom.
Negroni je nastao početkom 20. stoljeća (navodno oko 1920.-ih) u Italiji, kao verzija koktela Americano (Campari i vermut) s dodatkom gina. Danas je nezaobilazan aperitiv prije večere, cijenjen zbog jednostavnog recepta i izbalansiranog okusa.
Ovaj koktel simbolizira talijanski stil “bitter-sweet”, a vrlo ga često naručuju i oni iskusniji ljubitelji koktela.
Old Fashioned koktel

Old Fashioned je jedan od najstarijih i najosnovnijih koktela, kojeg naziv opisuje – radilo se o “staroškolskom” načinu miješanja pića. Temelji se na whiskeyju (obično bourbonu ili raženom viskiju), šećeru i nekoliko kapi gorkog bittera. U pripremi se šećer rastopi s bitterom i malo vode (par kapi), a zatim doda viski i led, te blago promiješa.
Sastojci:
- 45 ml bourbon ili raženi whiskey
- 1 kocka šećera (ili 5 ml jednostavnog sirupa)
- 2-3 kapi Angostura bittera
- velika kocka leda
- Kriška naranče i koktel višnjica za ukras
Priprema:
- U nisku čašu stavite šećer i kapi bittera, dodajte malo vode. S gornjom ravnom stranom barske žlice možete umiješati bittere i šećer, dok se šećer potpuno ne otopi.
- Čašu napunite ledom i ulijte whiskey.
- Lagano promiješajte.
- Ukrasite kriškom naranče i višnjicom.
Old Fashioned je doista “stari klasik” – definicija koktela iz 1800-tih uključuje upravo ovaj spoj alkohola, bittera, šećera i vode. Prvi je službeno dobio ime tek 1880-ih, a od onda je postao stalni član popisa osnovnih koktela (IBA). Zbog svoje jednostavnosti i punog okusa, ostaje omiljen koktel ljubitelja whiskeyja diljem svijeta.
Moscow Mule koktel

Moscow Mule je osvježavajući koktel sa sjevernoameričkim štihom (ironično nazvan po Moskvi). Iako će mnogi barmeni reći: “Moscow Mule nije koktel!” Sastoji se od vodke, piva od đumbira (ginger beer) i soka limete. Tradicionalno se poslužuje u bakrenom lončiću koji zadržava hladnoću i daje prepoznatljiv izgled.
Sastojci:
- 45 ml Tito’s vodka
- 120 ml ginger beer (pivo od đumbira)
- 15 ml soka svježe limete
- Led kocke
- Kriška limete i svježa metvica za ukras
Priprema:
- U bakrenu čašu za Moscow Mule stavite led.
- Ulijte vodku i ginger beer.
- Dodajte sok limete i lagano promiješajte da se sastojci povežu.
- Ukrasite kriškom limete i grančicom metvice.
Moscow Mule je nastao 1940-ih u SAD-u i brzo je postao hit zbog svog osvježavajućeg okusa. Posebno je popularno posluživanje u bakrenom lončiću. Osim što vizualno djeluje privlačno, bakar ističe hladnoću napitka. Ovaj koktel pripada obitelji buck koktela (pića s gaziranim đumbirom). Ovaj je s vodkom i limetom možda je i najpoznatiji među njima.
Za kraj…
Klasični kokteli predstavljaju savršenu kombinaciju jednostavnih sastojaka i duge i bogate tradicije. Svaki od navedenih koktela donosi vlastiti karakter. Caipirinha i Mojito donose tropsku svježinu limete, Manhattan i Old Fashioned ističu plemenitost whiskeyja, dok kokteli poput Sex on the Beach i Blue Lagoon privlače bojama i slatkoćom.
Učenjem i pripremom ovih pića kod kuće obogaćujete znanje, usavršavate tehniku i otkrivate kulturu koktela.
Isprobajte recepte, uživajte u pripremi i degustaciji!