Blog
Koji je najbolji teranino?
 
								Teranino je aromatični istarski liker spravljen od autohtone sorte crnog vina teran, rakije ili voćnog destilata i mješavine začina.
Mještani Istre već stoljećima uživaju u ovom piću. Umjesto da vino miješaju s vodom, spojili su ga s rakijom i začinili klinčićem, cimetom i drugim začinima te otkrili koliko se vino i rakija vole!
Rezultat je slatkasto piće tamno crvene boje s mirisom trešnje, čokolade i začina koje se poslužuje kao aperitiv ili digestiv.
Što je teranino i zašto ga volimo?
Teranino je više od likera, to je simbol istarske kulture. Priprema se od crnog vina teran, voćnog destilata ili rakije, šećera i začina poput cimeta, klinčića, vanilije i agruma.
U Istri ga gotovo svako domaćinstvo koje uzgaja teran spravlja za vlastite potrebe, a piće ima zemljani okus vina, egzotične voćne note i do desetak vrsta začina.
Recept za teranino? U komercijalnoj proizvodnji teranino se najčešće radi od:
- voćnog destilata,
- vina teran
- i desetak začina;
- piće je potpuno prirodno, s rubinskom bojom i dominantnim okusima zrele višnje, mliječne čokolade i cimeta.
Primjerice, Aura Teranino liker na okusu je sladak, fin i slojevit, a na after tasteu javlja se nota marmelade od višnje. Na mirisu dominiraju nota zrele višnje, mliječne čokolade i cimeta.
Zahvaljujući bogatstvu tanina i aromatičnosti, teranino se odlično slaže s čokoladnim desertima i šumskim voćem.
Poslužuje se rashlađen od 0 do 12 °C, najčešće u malim čašicama kao digestiv.
Čaše za Teranino

S obzirom da je Teranino aromatičan i složen liker, predlažemo da ga poslužujete maloj čaši sa stalkom, ali nećete pogriješiti ako koristite i shooter čaše. Dakle, nema strogog pravila da mora biti na stalku, ali za elegantiji izgled i polagano uživanje u svim aromama, preporučujem da čaša za Teranino bude ona za likere na stalku.
Kratka povijest i tradicija
Povijest teranina seže daleko u prošlost i povezana je s kulturom uzgoja autohtone sorte teran.
Prvi Teranino festival održao se 2023. u Balama, a organizatori su željeli promovirati ovaj liker izvan Istre jer ga smatraju jednim od najjačih brendova rakije.
Festival okuplja vrhunske proizvođače, nudi degustacije i radionice, a dodjeljuju se plakete za najbolji uzorak.
U natjecanju sudjeluju destilerije Krulčić, Aura, Rossi, Dobrilović, Istarska kapljica, OPG Frane, Koraca, Semprevivum, Štifanić, Martesi, Sosich wines, Vinogradi Benčić, Vina Brčić i Darna.
Istrani su teranino uvijek smatrali kratkim pićem „s nogu“, a naročito je popularan među ženskom populacijom. Gotovo da nema svadbe, rođendana ili fešte na kojoj se neće nazdraviti čašicom teranina. Tako da muškarci nećete pogriješiti ako svojoj dragoj poklonite bocu Teranino likera!
Teranino festival i izbor najboljeg
Teranino je toliko popularan da je njemu posvećen spomenuti festival u Balama, gdje se svake godine biraju najbolji uzorci.
Manifestacija, koja se održava oko Međunarodnog dana žena, nudi degustacije, radionice i gastronomski kutak. Posjetitelji kušaju različite varijante teranina, a stručnjaci objašnjavaju proces proizvodnje od berbe grožđa do destilacije.
Organizatori žele promovirati teranino kao proizvod istarske županije te ga učiniti prepoznatljivim izvan regije.
Aura Teranino šampion 2025. Godine

Na trećem Teranino festivalu 2025. najbolji teranino prema ocjenama žirija i publike bio je Teranino obiteljske destilerije Aura iz Buzeta. S 90,33 boda Mišelu Sirotiću uručena je Velika zlatna diploma, a njegov teranino dobio je oznaku IQ-Istarska kvaliteta.
Oznaka IQ smije se koristiti samo za proizvode koji zadovolje stroge kriterije fizikalno‐kemijskih svojstava, pa je priznanje veliko.
Aura Teranino proizvodi se u bakrenom kotlu u stotinu godina starom podrumu u srcu Buzeta. Receptura se prenosi generacijama, a količine i vrste začina strogo su čuvana tajna. U pripremi se koristi najbolji istarski teran, voćni destilat i čak deset vrsta začina.
Ovaj liker već ima 24 svjetske zlatne medalje, a 2024. godine osvojio je titulu Likera godine na London Spirits Competition. Šampionska nagrada s festivala 2025. bila je 25. zlato u nizu.
Zašto je Aura Teranino toliko cijenjen?
Osim generacijskog znanja i tajne recepture, Aura Teranino odlikuju i karakteristike vina teran. Vino teran ima visok udio tanina, pa liker ima izraženu strukturu i bogat okus.
Tanini se dobro slažu s mesom sa žara i varivima, a često se miješa i s malvazijom čime nastaje kompleksno piće. Punoća okusa omogućava da se teranino poslužuje uz mesna jela, ali i uz razne sireve, goudu ili cheddar.
Dominiraju note zrele trešnje, bijele čokolade i cimeta. Na aftertasteu Aura Teranina se može osjetiti trešnja i blagi začini.
Preporuka je poslužiti ga samostalno od 0 do 12 °C i upariti s čokoladnim desertima ili bobičastim voćem.
Ostali istaknuti proizvođači
Iako je Aura trenutačno na vrhu, Istra ima više izvrsnih proizvođača teranina.
Destilerija Rossi iz Vižinade pobijedila je na prvom Teranino festivalu 2023. Rossi Teranino nastaje od autohtonog terana obogaćenog maceracijom šumskog voća i probranih začina.
Rossi teranino ima arome kuhanog bobičastog voća i božićnih začina, na nepcu note citrusa i divljih bobica, te lagan, sladak završetak s cimetom, klinčićem i vanilijom. Preporučuje se poslužiti ga rashlađenog od 0 do 12 °C i upariti s čokoladom ili desertima od šumskog voća.

Kako odabrati najbolji teranino?
Odabir “najboljeg” teranina ovisi o osobnim preferencijama, no nekoliko smjernica može pomoći:
- Istražite koristi li se svježi teran, po mogućnosti mlado i voćno vino, kako bi boja i svježina bili izraženi.
- Birajte proizvode bez umjetnih aroma i boja; komercijalni teranino baziraju se na voćnom destilatu i prirodnim začinima.
- Obratite pozornost na priznanja poput oznake IQ (Istarska kvaliteta) ili medalje na međunarodnim natjecanjima. Aura je do sada skupila niz zlatnih medalja na London Spirits Competitionu, Frankfurt Trophyju, World Spirits Trophyju i mnogim drugim natjecanjima.
- Stil i slatkoća – neki proizvođači nude slađe, drugi intenzivnije i začinjenije likere; degustacije na festivalima ili trgovinama pomoći će otkriti što vam najviše odgovara.
- Razmislite želite li teranino piti samostalno, koristiti teranino u koktelima ili kombinirati s desertima; od toga ovisi izbor profila okusa.
Kao digestiv poslužuje se rashlađen uz čokoladni kolač, tortu od sira ili domaću kroštulu. Uz jača jela, osobito meso s roštilja, tanini teranina pomažu u smanjenju masnoće, a uz sireve poput plavog sira ili cheddra pruža lijep kontrast.
Na pitanje koji je najbolji teranino nema zapravo ispravnog odgovora jer svatko doživljava mirise i okuse drukčije.
No činjenice govore da je teranino obiteljske destilerije Aura trenutačno najnagrađivaniji. Osvojio je Veliku zlatnu diplomu i oznaku IQ na Teranino festivalu u Balama 2025., proizvodi se po staroj obiteljskoj recepturi s desetak začina i nositelj je više od dvadeset svjetskih zlatnih medalja.
Ljubitelji slatkastih likera s naglašenim notama trešnje, čokolade i cimeta vjerojatno će se složiti da je Aura njihov favorit, dok će drugi možda preferirati laganiji i voćniji Rossi
Najbolji način da otkrijete svoj omiljeni teranino jest kušati više verzija – bilo na festivalu u Balama, u destilerijama širom Istre ili narudžbom Teranina iz U Lagano webshopa. Ako želite isprobati okuse, možete naručiti manje boce od 0,1 litara.
Bez obzira na izbor, Teranino ostaje slatki ambasador Istre i dokaz da tradicionalni recepti i obiteljske priče mogu osvojiti svijet.
 
															
							