Blog
Teranino kokteli – od digestiva do kreativnih osvježenja
 
								Teranino je sve češće zvijezda maštovitih koktela i posljednjih godina stekao je veliku popularnost diljem Hrvatske. Tako da ga sve češće pronalazimo u ulozi sastojka u koktelima, a ne samo kao shot poslije ručka.
U nastavku vam donosimo više o trendu, festivalima i najboljim receptima za ukusne koktele s voljenim teraninom!
Od digestiva do koktela
Teranino se desetljećima posluživao čist, ohlađen, bez leda, u malim čašicama kao slatki završetak obroka. No zahvaljujući svom jedinstvenom profilu okusa, odlično se može kombinirati s drugim pićima i stvoriti ukusan koktel.
U posljednje vrijeme istarski proizvođači i barmeni počeli su ga sve više koristiti u kreativnim mješavinama. O rastućem trendu svjedoči i prvi festival teranina održan 2023. u Balama (Istra), posvećen upravo promociji ovog likera i njegovoj primjeni.
Na festivalu je sudjelovalo 14 proizvođača, a održano je i natjecanje u spravljanju koktela s teraninom. Nagradu za najbolji koktel odnio je “La Terra” destilerije Rossi, spravljen od Rossijevog teranina, gina i limunova soka.
Pobjednički koktel osvojio je žiri jednostavnom, a opet intrigantnom kombinacijom okusa: aromatična slatkoća teranina sljubila se s kompleksnim začinima gina i svježinom citrusa.
Teranino je time dokazao da može biti jednako upečatljiv u čaši koktela kao i kada se pije samostalno.
Istarske destilerije aktivno potiču ovakav način uživanja u teraninu. Primjerice, Destilerija AurA osmislila je koktel Teranino Rose kao proljetno-ljetno osvježenje s njihovim najpoznatijim likerom.
S druge strane, Destilerija Rossi na svojim stranicama dijeli niz recepata za koktele na bazi teranina Rossi. Od lepršavog Teranino Spritz i voćnog Terra Highball do slojevitog koktela Ramble s ginom i čak toplog zimskog napitka nazvanog Winterino.
U nastavku donosimo neke od najpopularnijih koktela s teraninom i njihove recepte koje možete isprobati i kod kuće!
Popularni kokteli s teraninom
Teranino Spritz

Sastojci:
- 60 ml Teranino liker
- Top up s pjenušavim vinom (npr. prosecco)
- 30 ml tonika (ili soda-vode)
- 10 ml svježeg soka od limete
- Led, kriška limete za ukras, po želji grančica ružmarina
Priprema:
- U čašu za bijelo vino ili čašu za šampanjac dodajte kocke leda do vrha.
- Ulijte teranino, potom pjenušavo vino, a na kraju tonik.
- Lagano promiješajte barskom žlicom (ili nježno zakrenite čašu) kako bi se sastojci sjedinili, pazeći da zadržite mjehuriće.
- Koktel ukrasite kriškom naranče, a možete dodati i malo ružmarina radi arome.
Teranino Spritz je jednostavan, a efektan koktel koji spaja slatkoću, pjenušavost i blago gorkasti ton tonika – savršen za vruće ljetne dane kao osvježavajući aperitiv.
Teranino Rose

Sastojci:
- 30 ml Teranino liker
- 20 ml sirupa od ruže
- 15 ml soda-vode
Priprema:
- U visoku čašu s ledom ulijte teranino i sirup od ruže pa dolijte oko 1.5 dcl (≈15 cl) obične ili mineralne soda-vode.
- Lagano promiješajte da se sirup i liker sjedine.
- Čašu ukrasite laticama ruže koje će koktelu dati privlačan izgled i nježnu cvjetnu aromu.
Teranino Rose predstavljen je kao “proljetno i ljetno osvježenje” s potpisom destilerije AurA. Kombinacija ružinog sirupa i teranina daje lagano cvjetni, aromatični koktel idealan za tople večeri.
La Terra

Sastojci:
- 10 ml Gin
- 30 ml Rossi Teranino
- 10 ml svježeg soka od limuna
- Gazirani sok od mandarine ili naranče (Three Cents Mandarin soda, Pipi ili sl., za dolijevanje)
- Led, kriška naranče za ukras
Priprema:
- U čašu za crno vino čašu dodajte led do vrha te ulijte gin, teranino i svježe iscijeđeni sok od limuna.
- Potom dolijte čašu do vrha s oko 100-150 ml gaziranog soka od mandarine ili naranče (ovisno što imate pri ruci).
- Koktel lagano promiješajte barskom žlicom, ukrasite kolutićem svježe naranče i poslužite.
La Terra je koktel koji je osvojio maksimalan broj bodova stručnog žirija na prvom Festivalu teranina u Balama.
Potpisuje ga barmen Filip Sarilar iz destilerije Rossi, a odlikuje ga zavodljiva aroma teranina pojačana kompleksnim notama gina, s osvježavajućim citrusnim završetkom i dugim aftertasteom tipičnim za teranino.
Unatoč jednostavnoj recepturi, ovaj koktel ostavlja dojam profinjenosti i lakoće, pa ne čudi da je pobrao lovorike među žestokom konkurencijom.
Teranino Sour

Sastojci:
- 30 ml dry gina
- 20 ml Teranino likera
- 10 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
- 10 ml šećernog sirupa
- Bjelanjak (po izboru)
- led, korica limuna za ukras
Priprema:
- U shaker dodajte kockice leda, gin, teranino, sok od limuna i šećerni sirup.
- Snažno protresite 10-ak sekundi kako bi se koktel dobro ohladio i zapjenio.
- Procijedite u ohlađenu čašu za whiskey.
- Ukrasite ružmarinom, koricom limuna, crnim ribizlom ili trešnjicom.
Teranino Sour je ukusna inačica klasičnog sour koktela u kojoj teranino donosi voćnu slatkoću, a limunov sok potrebnu svježinu i kiselkastu ravnotežu. Mnogi ga opisuju kao savršenu harmoniju slatkog i kiselog u čaši.
U ovom receptu dodaje se i malo gina kako bi koktel imao čvrstu alkoholnu osnovu i jači “kick”, no postoje verzije i bez gina (ili čak s whiskeyjem).
Ostale varijacije i ideje
Teranino je vrlo svestran i potiče na eksperimentiranje. U hladnijim mjesecima pije se i u toplim varijantama. Primjerice, na zimskim adventskim sajmovima u Istri posluživao se kuhani teranino zagrijan s klasičnim zimskim začinima poput cimeta i klinčića, kao mirisna lokalna alternativa kuhanom vinu.
Destilerija Rossi osmislila je čak i vlastiti zimski koktel “Winterino“, koji se spravlja tako da se 4 cl teranina zagrije s voćnim dodacima (npr. pire od borovnica) i posluži u toddy čaši uz dekoraciju od sušene naranče i štapića cimeta.
Ovakve tople verzije likera savršeno griju i donose blagdanski ugođaj, otkrivajući teranino u sasvim novom svjetlu.
Za brze ljetne kombinacije dovoljno je uliti teranino preko leda i pomiješati ga s omiljenom gaziranom komponentom.
Teranino uz klasični tonik čini jednostavan osvježavajući long drink gorkasto-slatkog okusa, idealan za aperitiv prije jela. Također, dolijete li samo čašu dobro ohlađenog pjenušca s jednom do dvije shot doze teranina, dobit ćete instant voćni aperitiv nalik francuskom Kir koktelu.
Kreativni barmeni idu i korak dalje, u popularnim barovima pojavile su se autorske kreacije poput “Teranino Margarita” (varijacija klasične margarite s dozom teranina u miksu) ili čak “Istarski Mule” (lokalna verzija Moscow Mule koktela s teraninom umjesto votke i dodatkom Ginger beera).
Na kraju, vrijedi spomenuti da teranino nije rezerviran samo za čašu. Zbog svoje slatke voćne arome odlično se uklapa i u svijet slastica. Ovaj liker možete iskoristiti kao sirupasti preljev preko sladoleda od vanilije, panna cotte, čokoladnih moussea ili kolača; teranino se izvrsno slaže s desertima pa i nekoliko žlica može podići vašu omiljenu poslasticu na novu razinu užitka.
Teranino je prigrlio novu ulogu u modernoj mixologiji, zadržavajući pritom svoj autentični istarski duh.
Bilo da ga pijete samostalno kao digestiv uz desert, ili ga miješate u koktel čaši s par kockica leda i kreativnim dodacima, ovaj liker nudi obilje mogućnosti za uživanje.
 
															
							