Objave

Teranino kokteli – od digestiva do kreativnih osvježenja

teranino-kokteli

Teranino je sve češće zvijezda maštovitih koktela i posljednjih godina stekao je veliku popularnost diljem Hrvatske. Tako da ga sve češće pronalazimo u ulozi sastojka u koktelima, a ne samo kao shot poslije ručka.

U nastavku vam donosimo više o trendu, festivalima i najboljim receptima za ukusne koktele s voljenim teraninom!

Od digestiva do koktela

Teranino se desetljećima posluživao čist, ohlađen, bez leda, u malim čašicama kao slatki završetak obroka. No zahvaljujući svom jedinstvenom profilu okusa, odlično se može kombinirati s drugim pićima i stvoriti ukusan koktel.

U posljednje vrijeme istarski proizvođači i barmeni počeli su ga sve više koristiti u kreativnim mješavinama. O rastućem trendu svjedoči i prvi festival teranina održan 2023. u Balama (Istra), posvećen upravo promociji ovog likera i njegovoj primjeni.

Na festivalu je sudjelovalo 14 proizvođača, a održano je i natjecanje u spravljanju koktela s teraninom. Nagradu za najbolji koktel odnio je “La Terra” destilerije Rossi, spravljen od Rossijevog teranina, gina i limunova soka.

Pobjednički koktel osvojio je žiri jednostavnom, a opet intrigantnom kombinacijom okusa: aromatična slatkoća teranina sljubila se s kompleksnim začinima gina i svježinom citrusa.

Teranino je time dokazao da može biti jednako upečatljiv u čaši koktela kao i kada se pije samostalno.

Istarske destilerije aktivno potiču ovakav način uživanja u teraninu. Primjerice, Destilerija AurA osmislila je koktel Teranino Rose kao proljetno-ljetno osvježenje s njihovim najpoznatijim likerom.

S druge strane, Destilerija Rossi na svojim stranicama dijeli niz recepata za koktele na bazi teranina Rossi. Od lepršavog Teranino Spritz i voćnog Terra Highball do slojevitog koktela Ramble s ginom i čak toplog zimskog napitka nazvanog Winterino.

U nastavku donosimo neke od najpopularnijih koktela s teraninom i njihove recepte koje možete isprobati i kod kuće!

Popularni kokteli s teraninom

Teranino Spritz

Sastojci:

  • Top up s pjenušavim vinom (npr. prosecco)
  • 30 ml tonika (ili soda-vode)
  • 10 ml svježeg soka od limete
  • Led, kriška limete za ukras, po želji grančica ružmarina

Priprema:

  1. U čašu za bijelo vino ili čašu za šampanjac dodajte kocke leda do vrha.
  2. Ulijte teranino, potom pjenušavo vino, a na kraju tonik.
  3. Lagano promiješajte barskom žlicom (ili nježno zakrenite čašu) kako bi se sastojci sjedinili, pazeći da zadržite mjehuriće.
  4. Koktel ukrasite kriškom naranče, a možete dodati i malo ružmarina radi arome.

Teranino Spritz je jednostavan, a efektan koktel koji spaja slatkoću, pjenušavost i blago gorkasti ton tonika – savršen za vruće ljetne dane kao osvježavajući aperitiv.

Teranino Rose

Sastojci:

  • 15 ml soda-vode

Priprema:

  1. U visoku čašu s ledom ulijte teranino i sirup od ruže pa dolijte oko 1.5 dcl (≈15 cl) obične ili mineralne soda-vode.
  2. Lagano promiješajte da se sirup i liker sjedine.
  3. Čašu ukrasite laticama ruže koje će koktelu dati privlačan izgled i nježnu cvjetnu aromu.

Teranino Rose predstavljen je kao “proljetno i ljetno osvježenje” s potpisom destilerije AurA. Kombinacija ružinog sirupa i teranina daje lagano cvjetni, aromatični koktel idealan za tople večeri.

La Terra

Sastojci:

  • 10 ml svježeg soka od limuna
  • Gazirani sok od mandarine ili naranče (Three Cents Mandarin soda, Pipi ili sl., za dolijevanje)
  • Led, kriška naranče za ukras

Priprema:

  1. U čašu za crno vino čašu dodajte led do vrha te ulijte gin, teranino i svježe iscijeđeni sok od limuna.
  2. Potom dolijte čašu do vrha s oko 100-150 ml gaziranog soka od mandarine ili naranče (ovisno što imate pri ruci).
  3. Koktel lagano promiješajte barskom žlicom, ukrasite kolutićem svježe naranče i poslužite.

La Terra je koktel koji je osvojio maksimalan broj bodova stručnog žirija na prvom Festivalu teranina u Balama.

Potpisuje ga barmen Filip Sarilar iz destilerije Rossi, a odlikuje ga zavodljiva aroma teranina pojačana kompleksnim notama gina, s osvježavajućim citrusnim završetkom i dugim aftertasteom tipičnim za teranino.

Unatoč jednostavnoj recepturi, ovaj koktel ostavlja dojam profinjenosti i lakoće, pa ne čudi da je pobrao lovorike među žestokom konkurencijom.

Teranino Sour

Sastojci:

  • 30 ml dry gina
  • 20 ml Teranino likera
  • 10 ml svježe iscijeđenog limunovog soka
  • 10 ml šećernog sirupa
  • Bjelanjak (po izboru)
  • led, korica limuna za ukras

Priprema:

  1. U shaker dodajte kockice leda, gin, teranino, sok od limuna i šećerni sirup.
  2. Snažno protresite 10-ak sekundi kako bi se koktel dobro ohladio i zapjenio.
  3. Procijedite u ohlađenu čašu za whiskey.
  4. Ukrasite ružmarinom, koricom limuna, crnim ribizlom ili trešnjicom.

Teranino Sour je ukusna inačica klasičnog sour koktela u kojoj teranino donosi voćnu slatkoću, a limunov sok potrebnu svježinu i kiselkastu ravnotežu. Mnogi ga opisuju kao savršenu harmoniju slatkog i kiselog u čaši.

U ovom receptu dodaje se i malo gina kako bi koktel imao čvrstu alkoholnu osnovu i jači “kick”, no postoje verzije i bez gina (ili čak s whiskeyjem).

Ostale varijacije i ideje

Teranino je vrlo svestran i potiče na eksperimentiranje. U hladnijim mjesecima pije se i u toplim varijantama. Primjerice, na zimskim adventskim sajmovima u Istri posluživao se kuhani teranino zagrijan s klasičnim zimskim začinima poput cimeta i klinčića, kao mirisna lokalna alternativa kuhanom vinu.

Destilerija Rossi osmislila je čak i vlastiti zimski koktel “Winterino“, koji se spravlja tako da se 4 cl teranina zagrije s voćnim dodacima (npr. pire od borovnica) i posluži u toddy čaši uz dekoraciju od sušene naranče i štapića cimeta.

Ovakve tople verzije likera savršeno griju i donose blagdanski ugođaj, otkrivajući teranino u sasvim novom svjetlu.

Za brze ljetne kombinacije dovoljno je uliti teranino preko leda i pomiješati ga s omiljenom gaziranom komponentom.

Teranino uz klasični tonik čini jednostavan osvježavajući long drink gorkasto-slatkog okusa, idealan za aperitiv prije jela. Također, dolijete li samo čašu dobro ohlađenog pjenušca s jednom do dvije shot doze teranina, dobit ćete instant voćni aperitiv nalik francuskom Kir koktelu.

Kreativni barmeni idu i korak dalje, u popularnim barovima pojavile su se autorske kreacije poput “Teranino Margarita” (varijacija klasične margarite s dozom teranina u miksu) ili čak “Istarski Mule” (lokalna verzija Moscow Mule koktela s teraninom umjesto votke i dodatkom Ginger beera).

Na kraju, vrijedi spomenuti da teranino nije rezerviran samo za čašu. Zbog svoje slatke voćne arome odlično se uklapa i u svijet slastica. Ovaj liker možete iskoristiti kao sirupasti preljev preko sladoleda od vanilije, panna cotte, čokoladnih moussea ili kolača; teranino se izvrsno slaže s desertima pa i nekoliko žlica može podići vašu omiljenu poslasticu na novu razinu užitka.

Teranino je prigrlio novu ulogu u modernoj mixologiji, zadržavajući pritom svoj autentični istarski duh.

Bilo da ga pijete samostalno kao digestiv uz desert, ili ga miješate u koktel čaši s par kockica leda i kreativnim dodacima, ovaj liker nudi obilje mogućnosti za uživanje.