Objave

Recept za domaći teranino

recept-za-domaci-teranino

Recept za izradu teranina kod kuće je iznenađujuće je jednostavan. Potrebni su kvalitetni sastojci i malo strpljenja. Domaća verzija Teranina pruža potpunu kontrolu nad sastojcima i okusom likera te je odličan poklon iz kućne radinosti.

U nastavku možete pronaći smjernice i Teranino recept za kuhanu verziju i drugu verziju koja zahtjeva maceraciju od minimalno 4 tjedna na mjestu koje nije previše osunčano. Iako sad dok je jesen neće škoditi sunce jer temperatura nije toliko visoka.

Kuhana verzija domaćeg teranina s rumom

  • 1 l vina teran
  • 200 do 250 g šećera (prema željenoj slatkoći)
  • Prstohvat muškatnog oraščića
  • mahuna vanilije ili 1 do 2 žličice ekstrakta vanilije
  • naribana korica naranče i limuna

Priprema kuhanog teranina

  1. U velikom loncu zagrijavajte vino teran na laganoj vatri, pazeći da ne zavri.
  2. Umiješajte šećer dok se ne otopi, kušajte i prilagodite slatkoću.
  3. Dodajte začine (cimet, klinčić, vanilija) i citrusnu koricu.
  4. Neka smjesa lagano krčka 15 do 20 minuta da se okusi prožmu.
  5. Maknite s vatre i ostavite da se potpuno ohladi, procijedite kroz filter vrećicu ili gazu.
  6. Umiješajte rum (ako ga koristite), ulijte u sterilizirane boce i zatvorite.

Čuvajte boce na tamnom, hladnom mjestu najmanje tjedan dana kako bi se okusi razvili.

Macerirana verzija domaćeg teranina

  • 0,5 l rakije (lozovača ili komovica) ili ako ste više za rum možete dodati i rum
  • 500 g šećera (povećajte za slađu verziju ili smanjite za blažu)
  • mahuna vanilije ili vrećica vanilin šećera
  • 5 klinčića
  • štapić cimeta
  • naribana korica limuna ili naranče

Priprema maceriranog teranina

  1. U velikoj staklenoj posudi pomiješajte vino teran i rakiju.
  2. Dodajte šećer, prerezanu mahunu vanilije, klinčiće i štapić cimeta, a po želji dodajte koricu agruma.
  3. Posudu dobro zatvorite i odložite na tamno, hladno mjesto 30 dana, povremeno protresite kako bi se šećer otopio
  4. Nakon odležavanja, procijedite liker kroz filter vrećicu ili gazu i pretočite u nove staklene boce. Najbolji je nakon još mjesec dana odležavanja.

Savjeti oko pripreme domaćeg teranina

  • Nemojte pretjerivati s klinčićima i cimetom jer mogu preuzeti okus.
  • Liker čuvajte u tamnim bocama na hladnom mjestu kako bi zadržao boju i aromu.
  • Poslužujte ga rashlađenog uz suhe kolače, tamnu čokoladu ili divlje bobice.
  • Za egzotičnu verziju dodajte med, bobice borovnica ili kardamom.

Maceracija domaćeg teranina

Maceriranje domaćeg teranina na suncu tijekom 4 tjedna je moguće i čak uobičajeno u tradicionalnoj pripremi likera. Mnoge domaće likere (poput orahovca ili višnjevca) ljudi ostavljaju na suncu nekoliko tjedana kako bi se ubrzala ekstrakcija okusa i otapanje šećera.

Sunčeva toplina zagrijava sadržaj boce i time pospješuje maceraciju. Začini će brže otpustiti svoje arome, a šećer će se lakše rastopiti u vinu i rakiji. Važno je pritom povremeno promućkati ili promiješati bocu (npr. svaka 2-3 dana) kako bi se sastojci ravnomjerno izmiješali i sav šećer otopio.

Ovakva metoda “na suncu” isprobana je u brojnim receptima i iskustvima pa se četverotjedna maceracija na toplom smatra dostatnom za izvlačenje okusa klinčića, cimeta i vanilije iz tvoje teranino mješavine.

Utjecaj izravnog sunca na kvalitetu likera

Iako sunce pomaže maceraciji, treba paziti na izravno UV zračenje koje može utjecati na boju i neke osjetljive sastojke likera.

Stručnjaci navode da je svrha držanja likera na suncu prvenstveno zagrijavanje radi bolje ekstrakcije boje i arome, ali upozoravaju da mnogi pigmenti nisu stabilni na UV svjetlu, pod utjecajem sunca mogu posmeđiti.

Teran vino je bogato crvenim pigmentima (antocijanima) koje bi dugotrajan direktan sunčev utjecaj mogao izblijediti ili pretvoriti u smećkastu nijansu.
Ako želite očuvati lijepu crvenu boju teranina, preporučljivo je da bocu ne držite na direktnom suncu cijelo vrijeme, nego u sjeni ili polusjeni na sobnoj temperaturi.

Preporučeni uvjeti i postupak maceracije

  • Optimalna temperatura za maceriranje teranina jest oko 18 do 20 °C, što odgovara sobnim uvjetima ili blagoj vanjskoj klimi.
  • Ako je na vašem balkonu sunce umjereno (npr. ranojesensko sunce koje ne diže temperaturu drastično iznad 20-ak stupnjeva), maceracija na balkonu bit će u redu.
  • No, ako su dani vrlo vrući, pripazite da se boca previše ne pregrije. Ekstremna vrućina nije nužna i mogla bi potaknuti isparavanje alkohola ili prejak ekstrakt začina.
  • Bocu s teraninom držite čvrsto zatvorenu (pluteni čep je u redu) i po mogućnosti ne potpuno napunjenu do vrha, kako bi ostalo malo zraka za slučaj širenja tekućine pri zagrijavanju.
  • Četiri tjedna maceracije u ovim uvjetima obično su dovoljna. Nakon tog perioda možete procijediti teranino kroz gazu ili fino cjedilo, ukloniti začine i pretočiti liker u čiste boce.

Iskustva i savjeti iz prakse

Mnogi ljubitelji domaćih likera dijele pozitivna iskustva s dužim stajanjem teranina i sličnih likera. Primjerice, jedan iskusni kuhar navodi da ovako pripremljen liker od vina (teran pomiješan s rakijom, šećerom i dodacima) može stajati i vrlo dugo neokrznut. On je svoju bocu držao čak godinu dana na balkonu i nije se pokvarila, niti ju je morao držati u hladnjaku.

Kombinacija alkohola (~20% vol) i visokog udjela šećera djeluje kao konzervans, pa se teranino neće lako pokvariti ni tijekom maceracije ni kasnije tijekom čuvanja. Zato ne morate brinuti da će se liker ukiseliti ili pokvariti dok stoji četiri tjedna. Važno je samo da je posuda čista i dobro zatvorena.

Nakon maceracije, gotovo svi savjetuju čuvanje likera na tamnom i hladnijem mjestu (npr. ostava ili podrum) kako bi zadržao najbolji okus i aromu. Domaći Teranino će okusom često biti još bolji ako malo odstoji nakon filtriranja. Mnogi preporučuju da se strpite bar mjesec dana prije degustacije kako bi se svi okusi zaokružili i smekšali.

Dakle pripazite na direktno sunce, zaštitite bocu od UV zraka posebno ljeti (npr. drži je u polusjeni) kako bi vino zadržalo lijepu boju.

Uz malo strpljenja i navedene savjete, sigurno ćete dobiti odličan domaći teranino.